Hur börjar du ditt brev?

Efter att ha angett i rubriken tjänstens namn eller egen intresseväckande rubrik ska du på några korta meningar väcka ett intresse hos den som börjar läsa din ansökan.

Förslag på startmeningar
I de brevexempel du hittar här på hemsidan ger vi några förslag du kan använda. Exemplen är hämtade från verkliga ansökningar och kan inspirera dig till att formulera egna meningar som speglar vad du vill och kan.

Jag är 29 år och i grunden civilingenjör, men har även sedan några månader en examen i “Executive Master of Business Administration” (MBA) från Handelshögskolan i Stockholm. Utbildningen har genomförts parallellt med heltidsarbete på DDD AB.

Denna start vill slå fast att personen har den rätta utbildningen och förmågan att arbeta hårt, ta sig framåt och lära nytt. Det som saknas är information om vad personen vill och varför han/hon söker nytt jobb. Att ta med sin ålder i första meningen (eller huvudtaget) är bra om det passar till den tjänst du söker.

Engagerad och noggrann är två ord som min förra arbetsgivare brukade beskriva mig. Som det står i mitt arbetsgivarbetyg “Kalle är en plikttrogen och noggrann person. Han har hög ambitionsnivå och har lätt för att anpassa sig socialt.”
Nu vill jag sätta in dessa egenskaper i arbetet som nätverkstekniker hos er.

En bra start som både berättar om positiva egenskaper och vad personen vill. Att formulera sina egenskaper som andra människor har sagt skapar mer trovärdighet än om du själv säger att du har egenskaperna.

Efter ett trevligt telefonsamtal med dig igår vill jag med detta brev söka tjänsten som assistent hos Er på ABC AB. Arbetsuppgifterna låter mycket intressanta och de överensstämmer med mina tidigare erfarenheter och meriter.

Bra att knyta an till en telefonkontakt. Att berätta att arbetsuppgifterna stämmer med tidigare erfarenheter gör läsaren nyfiken att läsa ditt CV för att se vilka erfarenheter du menar.

Enlig er beskrivning av arbetsuppgifterna är arbetet som XXX skräddarsytt för mig. Jag tycker om utmaningen att varje dag överträffa kundernas förväntningar och att använda mina erfarenheter, kunskaper och mitt entusiasmerade sätt för att göra andra människor nöjda.

En mycket personlig och intresseväckande start på ett brev. Kanske något framfusig men speglar personen som skriver vilket kan vara viktigt att få fram när du söker vissa yrken, exempelvis serviceyrken.