Fler sätt att söka arbete

Annonseras alla arbeten ut?
Nej endast cirka 20 % annonseras ut, alltså ett av fem arbeten som skall tillsättas får du chans att söka. De flesta arbeten tillsätts direkt via kontakter eller genom rekryteringsföretag. Därför är det viktigt att du ser ditt jobbsökeri som ett arbete att skapa kontakter. Ju fler kontakter du tar och håller kontakt med, desto snabbare kommer du att få arbete.

Är det då klokt att söka arbete på annonser?
Ja det är det. Om du varje gång du söker arbete på annons ser du till att prata med den som rekryterar och kan fortsätta hålla kontakt (även om du inte fick arbetet). På så vis kommer ditt kontaktnät att bli allt större.

Kontakter du redan har
Andra sätt att söka arbete är att bearbeta det egna nätverket och olika kontakter. Du skall naturligtvis inte ringa alla du känner och kräva att de skaffar dig ett arbete. Berätta istället om din situation och framför allt vad du vill göra – du kommer bli förvånad hur mycket andra människor kan hjälpa dig.

Lägg in ditt CV hos rekryteringsföretag
Varför inte låta dem söka jobb åt dig? Dessutom är de konkurrenter till dig, de försöker övertyga arbetsgivare som tänker anställa att istället hyra eller rekrytera från dem.
Lägg in dig exempelvis på:

www.proffice.se
www.manpower.se
www.adecco.se
www.poolia.se

Välj ut favoriter
Lista 50 företag du skulle vilja arbeta på, välj utifrån några kriterier som exempelvis avstånd hemifrån, vad de sysslar med, löneläge på företaget, antal anställda. Kontakta dem (ring eller maila) och berätta vem du är och vad du vill.

Lägg in din intresseanmälan hos företag
Många företag har på hemsidorna en möjlighet att lägga in intresseanmälan. Företag vill gärna anställa människor som vill arbeta hos dem, inte bara få lön.

Bevaka intressanta företag
Titta efter nyheter om order, nyetableringar m.m. Om ett företag får en större order, behöver de anställa fler då? Titta i tidningar och på hemsidor.

Skicka intresseanmälningar
Skicka ut en intresseanmälan (en kort beskrivning av dig, vad du vill och vad du kan) till ett antal företag. Välj ut företagen efter vad som är viktigt för dig. Vill du ha ett arbete, det spelar ingen roll vilket, så skickar du ut din intresseanmälan till Sveriges alla företag. Vill du ha ett arbete inom handel och inom cykelavstånd skickar du ut till de butiker som finns inom den radien du orkar cykla inom. exempel på intresseanmälan finner du här.

Besök företag
Ett underskattat sätt är att personligen besöka företag och presentera dig och vad du vill. Det ger alltid ett positivt intryck, även om det inte finns någon ledig tjänst just då minns man säkert dig, speciellt om du också lämnar en intresseanmälan.