Grattis – du har kommit till intervju!

Det betyder att du klarat första gallringen och anses av arbetsgivaren ha de rätta kvalifikationerna som behövs för den utannonserade tjänsten. Det som återstår är endast att kontrollera att det du skrivit stämmer, samt för arbetsgivaren att bilda sig en uppfattning om dig som person.

Hur skall du förbereda dig?
En förutsättning för att intervjun ska bli lyckad är att du i förväg läst på om företaget och dess verksamhet. Du kan ställa bättre frågor och göra ett bra intryck. Information om företaget kan du få genom tidningar eller företagets webbsidor. Du skall också tänka igenom och förbereda dig på frågor som kan komma upp under intervju.
Exempel på intervjufrågor, klicka här.

På ett medelstort eller stort företag är sannolikt fler personer med under intervjun. På mindre företag sköter VD, ansvarig chef, personalansvarig eller liknande intervjun. Det blir också allt vanligare att rekryteringsprocessen sköts av utomstående konsulter.

Var beredd på att intervjun ibland sker under annorlunda former. Du kan t ex bli intervjuad tillsammans med andra sökande och testas i olika typer av rollspel, auditions eller övningar. Många företag använder också olika tester för att avgöra om du passar för tjänsten och arbetsplatsen.

Första intrycket
Att ge ett gott första intryck är oerhört viktigt. Det första intrycket arbetsgivaren får kan grunda sig på klädsel, fysik, kroppsspråk, frisyr, sättet att tala eller personkemi. Kläd dig propert, aldrig extremt. En neutral klädsel signalerar att du är villig att kompromissa och inte behöver framhäva dig själv. Ta bort iögonenfallande smycken och föreningsemblem etc. Undvik starka parfymer, ät inte stark mat och rök inte innan du går in på intervjun. Välputsade skor är alltid en fördel.

Kom i tid, presentera dig och ta i hand. Ha med alla papper och betyg du vill lägga fram, gärna kopior som du kan lämna ifrån dig.